Page 1Page 1Fill 1Group 4Page 1Page 1Group 2Fill 1Fill 1Fill 1Page 1Page 1Page 1 instagram_icon
Anne&Max

Het succesverhaal van Bob & Marian Vuijk

Sinds december 2016 runnen Bob & Marian een prachtige Anne&Max vestiging op het Kerkplein in Den Haag. Voordat Bob & Marian aan de slag gingen als franchisenemers werkte Bob als Facilitair Manager en had Marian een administratieve functie in de zorg.

Van loondienst naar franchisenemers
Bob & Marian speelden al langer met het idee om samen iets op te starten in de horeca. Nadat Bob stopte met zijn baan werden deze gedachten concreter. “Het idee is zo begonnen: Als ik ‘s morgens naar mijn werk fietste en zag hoe in de binnenstad de terrasjes werden buitengezet en de geur van vers gezette koffie en broodjes mij tegemoetkwam, dan dacht ik ‘hoe leuk zou het zijn als ik ook daarin ook mijn werk kan vinden? Toen ik stopte met werken ben ik serieus aan de slag gegaan met het vormgeven van deze gedachte.”, aldus Bob. Nadat Marian enthousiast reageerde op het voorstel van Bob om samen dit avontuur aan te gaan, begonnen ze een gemeenschappelijk beeld te creëren: ‘wat voor onderneming moet het dan worden?’ en ‘aan welke voorwaarden moet het voldoen?’ Om op deze vragen een antwoord te vinden gingen zij eerst zowel in als buiten Nederland inspiratie opdoen bij verschillende koffie- en lunchconcepten. Zowel sfeer als uitstraling waren daarbij belangrijk voor hen. Bepalend daarbij was dat zij er blij van moesten worden.

Franchise
De keuze voor Franchise was voor Bob & Marian al snel gemaakt. Een aantal argumenten speelden daarbij een rol. De ondersteuning bij het opstarten van een onderneming maar ook het (bewezen) succes van het franchiseconcept waren hierbij doorslaggevende factoren. Hierdoor konden zij direct beginnen met de bedrijfsvoering en het succesvol maken van hun eigen locatie in Den Haag. Ook de beperkte horeca-ervaring was een overweging om te kiezen voor Franchise: “Op basis van onze ervaring is het fijn om een bestaand concept te kunnen gebruiken. Als de basis ingrediënten voor een succesvolle zaak al aanwezig zijn kun je onmiddellijk aan de slag met een mooi productassortiment op een goede locatie. Alle zaken die nog bedacht moeten worden voordat je iets gaat opstarten, die zijn al bedacht en direct beschikbaar. Zo is er een eenduidig en helder beschreven personeelsbeleid en gemeenschappelijk marketing- en communicatiebeleid.”, aldus Bob. En dat is precies wat Bob & Marian wilden: direct een zaak met een mooi en uitgekiend assortiment en beleid, waarmee ze aan de slag konden. “Maar dan wel een concept dat naadloos aansluit bij onze eigen ideeën voor een succesvolle zaak.” Met Anne&Max hadden Bob & Marian de ideale partner gevonden. Bob: “Wij hebben het ervoor over om hiervoor een bepaald percentage van onze omzet af te staan. Wij wilden er direct vol voor gaan en dan wil je graag een aantal zaken vooraf goed geregeld hebben en risico’s zoveel mogelijk beperken, voor zover dat haalbaar is. Je hebt nooit garanties natuurlijk, maar gezien het succes van Anne&Max op andere locaties die vóór ons zijn geopend, hebben we het idee van: hier zijn alle omstandigheden zodanig dat de kans groot is dat het een succes wordt.”

Anne&Max
Hun gesprek met Anne&Max leidde in eerste instantie niet direct tot een overeenkomst door te weinig kennis en ervaring. “Dit vonden we heel jammer, maar we pakten het op als waardevolle feedback.”, aldus Bob. Volhardend als ze zijn hebben ze er alles aan gedaan om ervaring in het vak te krijgen. Bob: “Als je dit wil doen, dan doe je er alles aan om het voor elkaar te krijgen.” Bob is een koksopleiding gaan doen en heeft meegedraaid in verschillende restaurants. Het was Marian die op gegeven moment aangaf weer met Anne&Max in gesprek te gaan. Dit gesprek eindigde positief. Wel werd hen aangeraden om enige tijd mee te draaien in een Anne&Max vestiging om zo ook in de praktijk te ervaren wat het betekent om in een Fresh Food & Coffee Café te werken. Dit hebben zij afzonderlijk van elkaar en in verschillende vestigingen gedaan.
Hierna wisten Bob & Marian zeker dat ze voor Anne&Max wilden gaan. Marian: “We voelden ons erg nauw betrokken bij het concept en de producten. Maar vooral ook de gehanteerde normen en waarden en de fantastische sfeer bij Anne&Max passen zo goed bij ons. Hier voel ik me gewoon thuis.”

Ondersteuning vanuit Anne&Max
Bob & Marian staan er als franchisenemers absoluut niet alleen voor. Ze hebben een hele intensieve samenwerking met de franchise in zijn algemeenheid. Bob: “Je hebt heel direct contact waardoor je heel direct kan sparren over allerlei zaken en dat is gewoon heel prettig.”

Franchisen bij Anne&Max
Marian geeft nadrukkelijk aan dat er meer bij komt kijken dan alleen de gasten bedienen: “Je moet er gewoon 100% achter staan wat je wilt. Naast het werk op de werkvloer heb je ook een derde deel van je tijd administratief werk te doen.” Bob: “Je moet duidelijk de wil en als doel hebben om bij Anne&Max te werken en niet zomaar bij een horeca zaak. Ik denk dat dit een hele belangrijke tip is voor mensen die starten met een Anne&Max franchise. “Dat je echt een Anne of een Max wil zijn en dat je écht onderdeel bent van het totale concept. Dat is belangrijk binnen Anne&Max.”

Gerelateerde HF-updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

De nieuwste ontwikkelingen betreft franchising direct in de mail. Nieuwe formules, updates voor huidige formules en nog veel meer!