Page 1Page 1Fill 1Group 4Page 1Page 1Group 2Fill 1Fill 1Fill 1Page 1Page 1Page 1 instagram_icon
SPAR

Proef in Rotterdam laat ouderen experimenteren met eHealth

50 ouderen ontvangen tablets voor boodschappen en zorg - Proef in Rotterdam laat ouderen experimenteren met eHealth

Vijftig ouderen in Rotterdam-Centrum en Kralingen-Crooswijk krijgen de komende tijd een gratis tablet. Het apparaat is voorzien van makkelijk bedienbare apps waarmee ouderen bij SPAR hun boodschappen kunnen bestellen, makkelijk een noodsignaal kunnen uitsturen of heel eenvoudig contact opnemen met zorg of welzijn. Ook mantelzorgers kunnen via het apparaat betrokken zijn.

Veiligheid en gemak en zo nodig de juiste ondersteuning en zorg voor thuiswonende ouderen, is waar de tablet aan moet bijdragen. Deze vijftig ouderen gaan uitproberen of dat zo werkt; over een half jaar kijken de betrokken partijen of de ouderen er ook echt iets aan hebben en of ze de tablet gebruiken.

Het klinkt eenvoudig, een paar apps, maar er is goed gekeken naar het gebruik. De boodschappendienst van SPAR werkt met vaste bezorgers die op deze manier ook persoonlijk contact hebben met de ouderen en tijd maken voor een praatje. De ouderen kopen feitelijk in bij hun vertrouwde winkel in de buurt. Bovendien heeft SPAR een maaltijdservice met voor ouderen, speciale maaltijden. Ook het contact met zorg en welzijn, biedt iets extra’s: een druk op de knop is genoeg, en voor wie dat fijn vindt, is beeldbellen mogelijk. De ouderen in deze proef krijgen de tablets gratis. Een stagiair of vrijwilliger van welzijnsorganisatie WMO Radar of van de vrijwilligerswinkel helpt de ouderen bij het instellen en leren omgaan met de tablet.

De actie is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking rondom ouderen steeds meer vorm krijgt tussen -op het oog- hele verschillende partners. Voor deze proef ligt het initiatief bij tech-leverancier BproCare die de tablets verstrekt, WMO Rader en drie SPAR-winkels. Daarnaast zijn betrokken de Vrijwilligerswinkel uit Crooswijk, huisartsenpraktijk Levinas en de seniorenraad uit Kralingen. Ook de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse eHealth agenda zijn bij dit project betrokken. Mogelijk sluiten meer partners nog aan en kunnen de tablets worden uitgebreid met meer mogelijkheden.

Ouderen wonen langer thuis en organiseren vanuit huis zorg en ondersteuning meer zelf. Daar kan slimme technologie bij helpen. Het is alsof iemand een oogje in het zeil houdt en geregeld even komt buurten. Dat is precies wat met dit initiatief wordt beoogd: eHealth met een vertrouwd gezicht.

Meer informatie over de franchiseformule SPAR?
Download hier de franchisebrochure.

Gerelateerde HF-updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

De nieuwste ontwikkelingen betreft franchising direct in de mail. Nieuwe formules, updates voor huidige formules en nog veel meer!