Franchisenemer worden
Je overweegt het om zelf te ondernemen, maar zelf een bedrijf opzetten voelt iets te ver gegrepen. Je kan dan altijd kijken on of franchise iets voor jou is. Bij franchise geniet van de voordelen van een grotere organisatie waar verschillende aspecten voor jou geregeld worden.
Je overweegt het om zelf te ondernemen, maar zelf een bedrijf opzetten voelt iets te ver gegrepen. Je kan dan altijd kijken on of franchise iets voor jou is. Bij franchise geniet van de voordelen van een grotere organisatie waar verschillende aspecten voor jou geregeld worden.
Wat is franchise?
In het kort; franchise is een vorm van samenwerking waarbij een ondernemer en een bedrijf hetzelfde bedrijfsconcept uitstralen. De ondernemer (de franchisenemer) krijgt hier toestemming van het bedrijf (de franchisegever) om de naam en uitstraling, producten en/of diensten te gebruiken en aan te bieden tegen betaling.
In werkelijkheid komt er veel meer kijken bij deze samenwerking tussen twee partijen. Zo kan de franchisenemer niet alleen het merk uitstralen, maar mag hij ook rekenen op ondersteuning en begeleiding met betrekking tot het succesvol maken van de franchise locatie.
Als je aan franchise denken, denk je snel aan fastfood, horeca en supermarkten, maar de term kan van toepassing zijn bij veel verschillende formules. Zo zijn er tegenwoordig ook formules binnen de zorg en de dienstverlening.
Soft franchise
Als men spreekt over soft franchise heeft men het over franchise formules waarbij er maar een aantal afspraken die vast worden gelegd tussen de franchisegever en de franchisenemer. Hierbij is er sprake van meer vrijheid voor de franchisenemer om eigen beslissingen te maken over bijvoorbeeld inkoop, prijzen en administratie.
Hard franchise
Bij hard franchise worden er meer afspraken en regels vastgelegd over bijvoorbeeld huisstijl, inkoop, systemen en marketing. Er is hier dan ook minder ruimte om zelf dingen te bepalen. Denk bij hard franchise bijvoorbeeld aan Macdonalds, waar alle restaurants nagenoeg hetzelfde zijn.
Franchisekosten
Het starten van een eigen onderneming kost geld, en bij franchise is dat niet anders. De kosten om een franchise vestiging te openen zijn over het algemeen lager dan om een eigen bedrijf de beginnen. Er zijn echter wel een aantal terug komen kosten dit samen gaan met franchise als bedrijfsvoering.
De eenmalige start kosten heet de entreefee. Deze kosten worden gezien als compensatie naar de franchisegever voor het investeren in het opbouwen van de formule en merkbekendheid en de opgedane ervaring en kennis waar jij gebruik van mag maken.
Hoe hoog de entreefee is, hangt volledig af van de franchiseformule waar je je aansluit.
Zoals uitgelegd betaal je om de merknaam en uitstraling te gebruiken, ook wel de franchisefee. De franchise fee is een vooraf afgesproken bedrag dat periodiek betaald word.
Naast de franchise fee, moet je bij sommige formule ook een marketing fee betalen. Deze maandelijkse bijdragen wordt door de organisatie gebruikt voor de marketing van de franchiseformule. Voor deze marketing fee geld dat de franchisegever moet kunnen aantonen waar het geld voor is gebruikt.
Voordelen van Franchisenemer zijn
- Naamsbekendheid
- Recht op exclusief gebied
- Centrale inkoop van producten/goederen
- Landelijke marketing
Volg Hallo Franchise ook op LinkedIn, Facebook, Instagram, TikTok en YouTube!
Blijf up-to-date en schrijf je in voor de Hallo Franchise nieuwsbrief!