Full Service franchise
Je hebt de keuze gemaakt voor franchise. Maar nu zie je dat een van de formules waar je naar keek zichzelf een ‘full service franchise’ noemt. Wat houdt dat in? Full service naar wie, de klant of de franchisenemer? En hoe volledig is full service?
Full Service franchise
Full Service franchise is een term die ook wel eens in plaats van hard franchise gebruikt wordt. Hard franchise duid op de soort bedrijfsvoering die de organisatie aanhouden. Als tegen pool van hard franchise heb je ook soft franchise.
Deze vorm legt veel informatie vast voor franchisegevers en franchisenemers. Recepten, uitstraling en merkidentiteit zijn zomaar een aantal aspecten die vooraf door de franchisegever vastgelegd worden.
Op dit moment wordt ook de ‘hardheid’ van die onderwerpen bepaalt. Mag een franchisenemer bijvoorbeeld zomaar gerechten aan de menukaart toevoegen of weglaten? Bij hard franchise is hier over het algemeen geen plaats voor, hoewel een franchisegever vaak wel open staat om vernieuwingen te bespreken tijdens bijvoorbeeld een meeting van de franchiseraad.
Hard Franchise
McDonald’s een goed voorbeeld van hard of full service franchise. Alle restaurants zien er hetzelfde uit, personeel draagt overal dezelfde uniformen en de menu’s zijn, op een aantal landelijke specials, overal vrijwel identiek.
Subway is juist een goed voorbeeld van soft franchise, waar franchisenemers plek krijgen om hun aanbod aan te passen om omgeving en vraag.
Conclusie
Voor dat je je aansluit bij een franchise formule is het belangrijk dat je je verdiept in meer dan alleen het verdienmodel of waar het concept zich opricht. Als vrijheid binnen je onderneming belangrijk is voor jou zul je misschien moeten zoeken naar een soft franchise formule.
Meer tips lezen voor je begint aan je eigen onderneming? Lees 3 tips van experts om succesvol franchisenemer te worden.
Volg Hallo Franchise ook op LinkedIn, Facebook, Instagram, TikTok en YouTube!
Blijf up-to-date en schrijf je in voor de Hallo Franchise nieuwsbrief!